Swift

Koblihy jako od babičky!

Jako veganka jsem si už dlouhou dobu chtěla dát sladkou koblihu, kterou miluje snad každý.
Ovšem - kámen úrazu bylo samozřejmě složení a nedostupnost veganské verze klasických v obchodě prodávaných koblih (které mne navíc nijak nelákaly, když si představím, že tam leží celý den...).

A tak jsem hledala, hledala, hledala a nakonec našla ten perfektní recept a doufala, že vyjde jeho vegan verze, kterou jsem si sama přepracovala.

A co výsledek?

Koblihy nevydržely pomalu ani do vychladnutí! Jsou prostě famózní. Užijte si je také - připomeňte si dětství, kdy jste si dávali koblihu s kakaem. Mňam.



Ingredience:

  • 250g hladké mouky
  • 30g třtinového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 20g rozpuštěného rostlinného vegan másla
  • 15g čersvého droždí nebo sáček sušeného (pozor na složení! objevuje se v něm E491 živočišného původu)
  • 125ml teplého rostlinného mléka
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • olej na smažení
  • náplň (nejlépe tužší konzistence) - džem, vegan tvaroh, čokoláda


Postup:

  1. Do teplého mléka přidáme cukr a droždí a necháme vzejít kvásek.
  2. V míse zatím smícháme suché ingredience - hladkou mouku, cukr, muškátový oříšek - a promícháme.
  3. Poté přidáme vzniklý kvásek a vypracujeme hladké těsto, které necháme přikryté zhruba 2 hodiny kynout na teplém místě.
  4. Po vykynutí si těsto (klidně po částech) vyválíme na placku tlustou asi půl centimetru. Vykrojíme si menší kruh (pomocí sklenice nebo vykrajovátka), na kterou budeme dávat doprostřed náplň a ke každému malému kruhu vytvoříme vedle o něco větší. Vzniknou nám tedy dvojičky.
  5. Mezitím si v hrnci dáme ohřívat větší množství oleje, aby koblihy mohly plavat. Zda je olej potřebně ohřátý zjistíme vhozením trochy mouky (budou se okolo ní dělat bublinky).
  6. Kolečko s náplní překryjeme větším kolečkem, vezmeme sklenici o průměru menšího kolečka a vykrojíme, tím se větší kolečko spojí s menším a náplň bude tak uzavřena uvnitř koblihy. Pokud by se Vám kolečka nespojovala, navlhčete kraj malého kolečka a prostředek toho většího - měla jsem tento problém a voda pomohla těstu spojit se.
  7. Doporučuji vzniklé koblihy nechat ještě chvíli odpočinout a poté vkládat do vyhřátého oleje. Plamen plotýnky poté snižte a dělejte koblihy raději delší dobu na nízkém plameni, aby byly dobře udělány uvnitř.
  8. V oleji koblihy také obraťte, aby byly udělány z obou stran.
  9. Pak už zbývá jen dát na savý materiál. Pocukrovat a podávat. 

Nejlepší jsou koblihy ještě teplé (ale ať Vás nebolí bříško), ale ani studené nejsou k zahození. Do dalšího dne nevydržely, tak nevím, jaké by byly, pokud by se ještě ten den nesnědly, to zkusím příště :) 

Aktualizace: Z tohoto množství ingrediencí usmažíte asi 15 menších koblih nebo 5 větších.



Udělali jsme si právě dnes velké a čokoládové (mňam!):


Dobrou chuť!

Mohlo by se Vám také líbit:

5 komentářů

  1. Ahoj, mohu místo másla použít margarín ? a ten muškátový oříšek vynechat ??

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je možné vynechat muškátový oříšek :) Ano, nemusí to nylt přímo vegan máslo, může to být také jiný tuhý vegan tuk. Lepší je vždy uvedené ;) Těsto je lepší s vegan máslem.

      Vymazat
  2. A je nutné, aby to bylo máslo? Nemohu použít olej?

    OdpovědětVymazat
  3. Bohužel ne. Zaměnila jsem to takto jednou a už nikdy. Těsto je jiné s nechová se spravně. I když jde v obou případech o tuk, jeho konzistence a složení asi dělá hodně :(

    OdpovědětVymazat
  4. Hned jak jsem viděla recept, šla jsem zadělat kvásek :-) Jsou vynikající a opravdu nevydrží, zmizely hned...

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář, ať už je jakýkoli :)